Välkommen till Mariestad!


mariestad2

Det är en speciell känsla att komma till Mariestad en sommarkväll. När solen sakta går ner över Vänern ökar myllret av mariestadsbor och turister kring vattnet. I hamnen ligger båtfolket för ankar och konverserar båtliv med förbipasserande flanörer. Kanske diskuterar de hur det var att kryssa mellan kobbarna i skärgården, hur det gick att slussa på Göta kanal eller hur hög masten på segelbåten kan vara för att det ska gå att segla under Torsöbron. Samtidigt serveras, på en restaurang i hamnen, en kall öl från det lokala microbryggeriet till en närproducerad smakupplevelse medan tonerna från Residensets viskväll tonar ut över vattnet. Helt enkelt en mycket behaglig känsla av livskvalitet.

Kultur som sticker ut
Ända fram till 1997 var Mariestad en residensstad med landshövdingen boende på ön Marieholm i ån Tidan. I dag är aktiviteten på Residenset större än någonsin med konferenser och kulturevenemang. I flyglarna huserar Vadsbo Museum där unika utställningar över stadens rika historia möter utställningar av klassisk och modern design. För den som vill återuppleva historien på riktigt är det bara att promenera vidare upp över åsen till den välbevarade stadsdelen Gamla Stan.

Stadens teater, för övrigt en av landets äldsta landsortsteatrar, är fullbokad med evenemang under hela året och under sommarhalvåret kan vi glädja oss åt att ha en av Sveriges mest aktiva folkparker. Kreativa eldsjälar ser till att musikfestivaler med allt från lokala band till världsartister förgyller våra scener. I Mariestad händer alltid något, här får du uppleva kultur som sticker ut!

Kända varumärken
Mariestad har en rik historia där hantverk och tidiga industrier har spelat stor roll. Mariestadsölet, unicaboxar och kvarnstenar är några kända varumärken från förr. Idag står Electrolux, Nimbus och Kling glace för några av de mest kända. Och så är Mariestadsölet ”still going strong” så klart.

Många uttrycker det positiva med att det är så enkelt att leva i Mariestad. Stadens utformning gör att det är nära till allt, samtidigt som det är bra kommunikationer till städer i vår närhet så som Skövde, Göteborg och Örebro. Det underlättar både för arbetspendling och för nöjesresor över en dag.
Tillsammans med våra grannkommuner Götene och Lidköping utgör vi ett biosfärområde utsett av Unesco. Det innebär att vi har extra bra förutsättningar för att arbeta med ekologisk, social och ekonomisk hållbarhet här.

Universitetet märks
Vi är sedan många år glada över närheten till Högskolan i Skövde men numera också oerhört stolta över att Göteborgs universitet har etablerat utbildningar i centrala Mariestad!
Utbildningar inom trädgårdens hantverk, landskapsvård och bygghantverk banar vägen för nya sätt att förena teoretiska kunskaper med de praktiska. Det förenar det bästa ur två världar och tar Mariestad och dess invånare mot en än mer spännande framtid.

Tänk att få bo med Vänern som närmsta granne!
Med sikte på framtiden sker byggnation av nya områden. Bland annat byggs det vidare på Sjöstaden, hamn- och pirområdet i centrala Mariestad. Här formas ett område för såväl bostäder som upplevelser. På den natursköna ön Torsö, utanför Mariestad, byggs fritidshus där du kan doppa tårna från din brygga. Och i Sjölyckan, med stans vackraste sjöutsikt, växer ett nytt bostadsområde fram.

Så avsätt en dag, eller varför inte resten av ditt liv? Sjöstaden Mariestad ger dig ett närmare och enklare liv i en spännande och hållbar miljö!
Mariestads kommun
www.mariestad.se