Flygmotor


Kenneth-Zetterlund-Flygmotor1

Kenneth Zetterlund är en riktig flygmotorentusiasts. När Kenneth startar sina dånande motorer förblir ingen oberörd. Han presenterar och kör en amerikansk flygplansmotor som är en av de mest utvecklade och avancerade kolvmotorer som tillverkats för kommersiellt flyg.

Motorn är en WRIGHT 3350 TC 18.
Det är en 18 cylindrig stjärnmotor med slagvolym på 3350 kubiktum vilket motsvarar 54,9 liter. Den är utrustad med bland annat turbocompounder och direktinsprutning. Effekten är 3400 HK.

Första motorn togs fram 1937 och användes under 2:a världskriget i bland annat B-29 Super Fortress. Efter kriget ökade effekten med hjälp av turbocompounder och den starkaste versionen lämnade 3700 HK med vatten/alkoholinsprutning.

Kenneths motor har suttit i en Douglas DC-7 C, ett passagerarplan som tillverkades mellan 1953 till 1958. Propellern är kapad från 4,2 m till 2,5 m. Det finns ytterligare en motor som kör med propeller i Europa, annars är det  i USA det finns körbara exemplar.

Du träffar Kenneth och hans motor på SpeedArtDesign på lördagen bakom Kajutan, vid yttre hamnen.

Kenneth-Zetterlund-Flygmotor2    Zetterlund Flygmotor