Välkommen till Mariestad!


Gästhamn och kyrka 2016

Mariestad är en stolt småstad som badar i naturupplevelser och livskvalitet. Sveriges blå band Göta kanal möter norra Europas största sjö Vänern här, i ett område så speciellt att det utsetts till biosfärområde av Unesco. Utanför den 14 mil långa kusten räknas skärgårdsöarna i tiotusental.

Att stanna till i Sjöstaden Mariestad är att pausa livet när det är som bäst. Här strosar du runt på kuperade kullerstensgator i Gamla Stan, njuter av lokalproducerad gräddglass och deltar i det uppsluppna hamnlivet. Eller koppla av med en kvalitetsöl från något av traktens mikrobryggerier – Mariestads gedigna öltradition lever i dag vidare i en rad skummande brygder på ortens restauranger.

Med den storslagna naturen framför fötterna är området idealiskt för friluftsliv både till fots och med båt, och för den aktive väntar en mängd upplevelser att välja bland. Här finns goda paddlings- och fiskevatten, äventyrsfyllda vandringsleder och cykelvägar som ger upplevelser utöver det vanliga – inte minst utmed Göta kanal. Och vart du än går är du alltid tillräckligt nära Vänern för ett spontandopp.

Hälsa på och stanna kvar

Mariestad står för det enkla och nära i livet, oavsett om det handlar om service, fritidsliv eller arbete. I skolan bygger vi nya rum och fantastiska utemiljöer för att ge varje elev trygghet och lust att lära. De ovanligt goda resultaten är ett bevis på att det ger effekt.

Vi tar världens klimatutmaningar på allvar och vänder dem till möjligheter. Med avstamp i vårt kulturarv som bruksort och residensstad vågar vi skapa både traditionella och innovativa mötesplatser för kultur och näringsliv. Här föds och växer lösningar på framtidens miljöutmaningar i den unika satsningen ElectriVillage.

Vår Vision 2030 tar ut riktningen för Mariestad som en hållbar och blomstrande sjöstad med trygga boendemiljöer, där innovationer och nya entreprenörer får god grund att växa. Vi står stadigt i vår kulturrika historia och är samtidigt nyfikna på framtiden – allt kan hända i en stad som Mariestad.

I Mariestads kommun bor och verkar 24 000 invånare, varav ungefär 16 000 i centralorten. Vänern, stadens rika kulturhistoria och framtidstro präglar kommunen. Här satsar man på härliga bostadslägen och god service för att skapa en attraktiv stad för nuvarande och blivande invånare. Mariestad har utnämnts till en av Sveriges bästa skolkommuner (2016), valts till Årets husbilsvänligaste kommun och Årets båtkommun, och hamnade i den senaste rankingen på nionde plats över Sveriges sommarstäder.

Mariestads kommun
www.mariestad.se