Tidigare evenemang


Evenemangets historia

Redan 1992 kördes det racerbilar på Mariestads gator under Mariestads Motorsportfestival. Genom att sätta upp räcken kunde man köra fullfart med bilar från seklets olika årtionden. Även under Motorsportfestivalen fanns kopplingen till konsten med massor av konstverk som visade fart och fläkt.

 

2007

Det skulle ta hela 15 år till en upprepning. 2007 arrangerades nämligen första SpeedArtDesign. Även då med racerbilar på Mariestads gator, föreläsningar om design och gallerier fulla med motorkonst.

Invigare var Bosse ”Bildoktorn” Andersson. Extra intressant var att en Formula 1 bil för första gången någonsin kördes på gatan i Sverige. 25.000 åskådare bevittnade detta.

Tyvärr gjorde en envis dimma att man fick ställa in flyguppvisningen med det historiska flyget från F7.

2010

Direkt efter genomförandet beslutades att upprepa evenemanget 2010. Genom att utnyttja Mariestads läge vid Vänern skulle det hela utökas till två dagar. En dag med medverkande på land och i luften och en dag med medverkande på vatten och i luften. Istället för att köra på gatorna byggdes en motorstadion med läktare nere i hamnen. Kanske världens största graffitimålning avslutades under SpeedArtDesign, och stans gallerier fylldes med folk.

Den här gången var Tina Thörner invigare och föreläste också om sitt liv som mentor och kartläsare i rally.

Svävare, Jetski och F1000 båtar var några av inslagen på vatten. En fantastisk flyguppvisning och en dansande Bobcat var andra inslag under helgen. Allt bevittnades av över 30.000 människor.

2013

Första helgen i september 2013 rådde ren högsommarväder i Mariestad. Staden invaderades av människor från när och fjärran när SpeedArtDesign arrangerades för tredje gången. En publik på bort emot 45.000 personer fick se vrålande Monstertrucks, flygande flyboards, airbrush-måleri och mycket annat.

Evenemanget invigdes av Picko Troberg.

2016

3-4 september 2016 var det dags igen. Vädret var på topp liksom publiken som kom i mängder. Uppskattningsvis besöktes evenemanget av 45.000 personer fördelat på två dagar.
Dakarprinsessan Annie Seel trotsade sin höjdskräck när hon från en kranbil på stadens torg förklarade evenemanget invigt. Bilar, motorcyklar, elcyklar, mopeder, traktorer, lastbilar, polisbilar fyllde gator och torg. Målerier, skulpturer, pinstriping och tatuering (de båda senare även live) fanns att beskåda på gallerier och utställningslokaler i stan. På teatern hölls föredrag om allt från Isle of man och bildesign till biologisk mångfald och föredragshållare som Annie Seel, Björn Gunnarsson, Anders Bergström och Lars Falk med flera drog fulla hus.

I hamnen fanns bland annat skutor, radiostyrda segelbåtar, flyboarduppvisning, en u-båt men också en uppbyggd arena med läktare för motorshow med uppvisningar av folkrace, MC-stunt, drifting, historiska racerbilar, rally, karting och mycket mycket mer.

Flyguppvisningen med JAS 39 Gripen var som alltid ett uppskattat inslag, liksom helikopterturerna över stan.