Om SpeedArtDesign


Syfte och mål

Syftet med evenemanget är mötet mellan konst i bred bemärkelse och motorsport. Målet är att bredda det publika intresset för konst genom att koppla intresset för motorsport till måleri, grafik, konsthantverk, foto, litteratur, design och modellbygge. Och i sammanhanget visa på sjöstaden Mariestad och sätta kommunen på evenemangskartan.

Genom den unika kopplingen mellan fart, konst och design finns det mycket för alla att upptäcka och inspireras av för såväl gammal som ung. Allt från flyg, sportvagnar, veteranfordon, båtar, motorcyklar till ett stort antal nationellt erkända konstnärer och designer, till för de yngre med b.la musikteatergruppen Mammut, miniracing, virtuell motorsport och bilstyling.

Mariestads läge vid Vänern ger oss unika möjligheter till ett mycket varierat program på såväl land, vatten som i luften.

Vi vill stärka varumärket Mariestad genom att visa en positiv bild av sjöstaden och sätta kommunen på den stora evenemangskartan. Gynna lokala näringsidkare, föreningar och förmågor.

Evenemangets historia

Redan 1992 kördes det racerbilar på Mariestads gator under Mariestads Motorsportfestival. Genom att sätta upp räcken kunde man köra fullfart med bilar från seklets olika årtionden. Även under Motorsportfestivalen fanns kopplingen till konsten med massor av konstverk som visade fart och fläkt.

 

 

Det skulle ta hela 15 år till en upprepning. 2007 arrangerades nämligen första SpeedArtDesign. Även då med racerbilar på Mariestads gator, föreläsningar om design och gallerier fulla med motorkonst.

Invigare var Bosse ”Bildoktorn” Andersson. Extra intressant var att en Formula 1 bil för första gången någonsin kördes på gatan i Sverige. 25.000 åskådare bevittnade detta.

Tyvärr gjorde en envis dimma att man fick ställa in flyguppvisningen med det historiska flyget från F7.

 

Direkt efter genomförandet beslutades att man skulle upprepa evenemanget 2010. Genom att utnyttja Mariestads läge vid Vänern skulle det hela utökas till två dagar. En dag med medverkande på land och i luften och en dag med medverkande på vatten och i luften. Istället för att köra på gatorna byggdes en motorstadion med läktare nere i hamnen. Kanske världens största grafittimålning avslutade under SpeedArtDesign, och stans gallerier fylldes med folk.

Denna gången hette invigaren Tina Thörner som också föreläste om sitt liv som mentor och kartläsare i rally.

Svävare, Jetski och F1000 båtar var några av inslagen på vatten. En fantastisk flyguppvisning och en dansande Bobcat var andra inslag under helgen. Allt bevittnades av över 30.000 människor.

 

Första helgen i september 2013 rådde ren högsommar vädret i Mariestad. Staden invaderades av människor när SpeedArtDesign arrangerades för tredje gången. En publik på bort emot 45.000 personer fick se vrålande Monstertrucks, flygande Flyboards, Airbrush måleri och mycket annat.

Denna gången hette invigaren Picko Troberg.