Husqvarna racers – MC


Christer Fagerberg-Husqvarna Racers

Från Gränna, nära Husqvarna-fabriken kommer Christer Fagerberg med någon/några av sina Husqvarna racers från 1930 talet. Denna typ av racers tävlades med runt om i Europa och var bland de absolut snabbaste TT-maskinerna 1934-35. Dessa tävlingar bidrog starkt till att stärka varumärket Husqvarna. Motorsport var under den här tidsperioden enormt stort och fabriken höll sig med anställda förare och de största tävlingarna lockade 300.000 åskådare. Säkerhetstänket var lågt och med farter upp till 195 km/h var olyckor vanliga. Ibland med dödlig utgång.

Christer berättar om dessa legendariska maskiner och dess modiga förare. Vi kommer också att få höra ljuvliga toner när dessa hårdtrimmade motorer startas. Missa inte att se och höra dessa unika maskiner, som normalt bara kan beskådas på museer. Under SpeedArtDesign helgen hittar du dessa rariteter vid motorarenan i yttre hamnen.

På fotot visas från vänster:
Husqvarna mod 112TV 500cc racer från 1935.
Husqvarna TT fabriksracer 500cc från 1934.
Husqvarna TT fabriksracer 350cc från 1932.
Samtliga maskiner används till TT körningar, backtävlingar, och sandrace.