Tack så mycket!


SpeedArtDesign i Mariestad, 7-8 september 2019, kan ännu en gång sammanfattas som mycket lyckat. Trots lite svajigt väder under lördagen uppskattar arrangören att det nog varit den enskilt mest besökta dagen någonsin i evenemangets historia.– Vi har ännu inga siffror på besöksantalet men uppskattningsvis var det runt 20 000 personer i Mariestad under lördagen och något färre under söndagen, säger Claes Pettersson, evenemangsgeneral. Vi grundar det på att det var så stora folkmängder samtidigt på de olika platserna för eventet. Det var fullt på läktaren till motorarenan samtidigt som det var trängsel på gågatan inne i centrum och massor av människor i hamnen och på Karlsholme. Tidigare år har vi mer märkt av att massorna förflyttat sig från plats till plats, förklarar Claes.

Evenemanget har som vanligt bjudit på en stor bredd och det har funnits något för alla intressen och åldrar. Bland höjdpunkterna kan nämnas eldshowen med Eldfågel som tjuvstartade SpeedArtDesign redan på fredagskvällen, FMX-föraren Victor Marcusson som avslutade båda motorshowerna på lördagen, flyguppvisningen med TEAM 50 och Dödsryttaren Johan Tildemyr som körde motorcykel i en stålbur.

Hemvändare lockar publik
Att Mariestadspubliken gillar sina hemvändande kändisar och lokala förmågor vittnade både invigningen på Nya torget och flera av föreläsningarna på Mariestads teater om. Volvos VD och koncernchef, Mariestadsbördiga Martin Lundstedt invigningstalade tillsammans med evenemangsgeneralen Claes Pettersson från en lyftkran över folkmassan. Cecilia Blankens, även hon uppvuxen i Mariestad, drog fullt hus på teatern där hon blev intervjuad om bland annat sitt företagande inom skodesign. Även Mariestadsbon Stig Dahlin, fyllde teatern under sin föreläsning om Designprinsen Sigvard Bernadotte.

Mångfald av konst
Rekordmånga konstnärer, drygt 40 stycken, har funnits representerade under årets SpeedArtDesign. Utställningarna har kunnat ses på gallerier och i tillfälliga utställningslokaler. Det har varit mycket motorsport även i konsten, men definitivt inte bara det. Bredden är viktigt även här. Besökaren har fått uppleva allt från street art, pinstriping, tatuering till mer traditionella fotografier, målningar och skulpturer i trä, stål, cigarrgördlar och is.–Vi är som tidigare år väldigt nöjda med att få till en sådan bredd på evenemanget. Många besökare men även medverkande undrar hur vi får ihop det och dessutom har fri entré, säger Claes Pettersson. Utan sponsorer, bidrag från fonder och stiftelser och inte minst alla lokala företag och skolor som är våra samarbetspartners klarar man inte ett sådant här arrangemang, menar Claes.

Nöjda medverkande
Flera av de medverkande vittnar om den lyckade helgen och är väldigt nöjda. Många kontakter har knutits, intresse för den egna verksamheten har väckts och även en del affärer har gjorts. Redan nu har frågan om nytt evenemang om tre år uppkommit.

– Arbetsgruppen, som består av 12 ideellt arbetande personer, får nu summera kalaset och njuta lite av det lyckade evenemanget och ser fram emot SpeedArtDesign 3-4 september 2022, avslutar Claes Pettersson nöjt.

Inget nytt datum spikat
På grund av coronapandemin har det gedigna förberedande arbetet med att få till ett nytt SpeedArtDesign 2022 inte kunnat utföras. Ännu är inget nytt datum bestämt. Vi återkommer på den här sidan med nya besked.